Google Analytics: super handig

google analytics 4 training


Google Analytics is een krachtige tool die website-eigenaren helpt bij het analyseren van hun siteverkeer en het verkrijgen van waardevolle inzichten. Het is vooral handig voor WordPress-gebruikers, aangezien WordPress het meest populaire contentmanagementsysteem ter wereld is. In dit artikel zullen we ingaan op hoe je Google Analytics kunt instellen op een WordPress-website, stap voor stap. We zullen ook enkele tips delen om het meeste uit deze integratie te halen.

### Stap 1: Een Google Analytics-account aanmaken
Voordat je Google Analytics kunt instellen op je WordPress-website, moet je een Google Analytics-account aanmaken. Ga naar de Google Analytics-website en log in met je Google-account. Als je nog geen account hebt, kun je er eenvoudig een aanmaken. Volg de instructies op het scherm om je website aan je account toe te voegen.

### Stap 2: De Google Analytics-trackingcode verkrijgen
Zodra je een Google Analytics-account hebt, moet je de trackingcode verkrijgen. Dit is een stukje code dat je op je WordPress-website moet plaatsen om de trackingfunctionaliteit mogelijk te maken. Ga naar de beheerdersweergave van je Google Analytics-account en klik op ‘Trackinginformatie’ in het linker zijmenu. Selecteer ‘Trackingcode’ en kopieer de code die wordt weergegeven.

### Stap 3: Een Google Analytics-plugin installeren
Om de Google Analytics-trackingcode op je WordPress-website te plaatsen, kun je gebruikmaken van een plugin. Er zijn verschillende plugins beschikbaar, maar een van de meest populaire opties is de ‘Google Analytics for WordPress by MonsterInsights’ plugin. Ga naar het WordPress-dashboard van je website en klik op ‘Plugins’ in het linker zijmenu. Klik op ‘Nieuwe plugin’ en zoek naar ‘Google Analytics for WordPress’. Klik op ‘Nu installeren’ en activeer de plugin.

### Stap 4: De plugin configureren
Zodra je de Google Analytics-plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, moet je deze configureren met je Google Analytics-trackingcode. Ga naar de instellingenpagina van de plugin en klik op ‘Authenticate with your Google Account’. Volg de instructies om je Google-account te verbinden met de plugin. Selecteer vervolgens je website in de vervolgkeuzelijst en klik op ‘Save Changes’.

### Stap 5: Geavanceerde instellingen aanpassen
Naast het toevoegen van de trackingcode, kun je met de Google Analytics-plugin ook geavanceerde instellingen aanpassen. Ga naar de instellingenpagina van de plugin en klik op het tabblad ‘Geavanceerd’. Hier kun je verschillende opties configureren, zoals het uitsluiten van bepaalde gebruikersrollen van het bijhouden van gegevens, het inschakelen van demografische en interessegegevens, en het instellen van doelen voor je website.

### Stap 6: Het testen van de trackingcode
Om er zeker van te zijn dat de Google Analytics-trackingcode correct is geïmplementeerd, is het belangrijk om deze te testen. Ga naar je WordPress-website en bekijk de broncode van een willekeurige pagina. Zoek naar de trackingcode en controleer of deze overeenkomt met de code die je hebt gekopieerd. Je kunt ook de ‘Realtime’-sectie van Google Analytics openen om te controleren of je websitegegevens worden bijgehouden.

### Tips voor het gebruik van Google Analytics met WordPress
Nu je Google Analytics succesvol hebt ingesteld op je WordPress-website, zijn hier enkele tips om het meeste uit deze integratie te halen:

1. Stel doelen in: Gebruik de ‘Doelen’-functie van Google Analytics om bepaalde acties op je website bij te houden, zoals het invullen van een contactformulier of het voltooien van een aankoop. Dit helpt je bij het meten van het succes van je website en het identificeren van mogelijke knelpunten.

2. Maak aangepaste rapporten: Google Analytics biedt de mogelijkheid om aangepaste rapporten te maken op basis van je specifieke behoeften. Experimenteer met verschillende dimensies en statistieken om rapporten te maken die relevant zijn voor jouw website en bedrijf.

3. Volg het bouncepercentage: Het bouncepercentage geeft aan hoeveel bezoekers je website verlaten nadat ze slechts één pagina hebben bezocht. Een hoog bouncepercentage kan duiden op slechte gebruikerservaring of onduidelijke inhoud. Analyseer deze statistiek om te bepalen wat je kunt doen om je bouncepercentage te verlagen.

4. Houd conversies bij: Als je een e-commerce website hebt, is het belangrijk om conversies bij te houden. Google Analytics kan je helpen bij het identificeren van de bronnen die de meeste conversies genereren, zodat je je marketinginspanningen kunt optimaliseren.

5. Gebruik UTM-codes: UTM-codes zijn trackingparameters die je kunt toevoegen aan je URL’s om de bron, het medium en de campagne van je verkeer te identificeren. Door UTM-codes te gebruiken, kun je de effectiviteit van je marketingcampagnes meten en nauwkeurige rapporten genereren in Google Analytics.

Conclusie:
Het opzetten van Google Analytics op een WordPress-website is een eenvoudig proces dat waardevolle inzichten kan bieden over je siteverkeer en gebruikersgedrag. Door de juiste stappen te volgen en enkele tips toe te passen, kun je het maximale uit deze integratie halen en je website- en marketingstrategieën optimaliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *