Inzichten in WordPress gebruikers

google analytics voor beginners


Google Analytics is een krachtige tool voor website-analyse, die webmasters en marketeers helpt om inzicht te krijgen in het gedrag van hun bezoekers. WordPress is een van de populairste content management systemen, dat wordt gebruikt door miljoenen websites wereldwijd. Divi is een veelgebruikt WordPress-thema dat bekend staat om zijn flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid. In dit artikel zullen we bespreken hoe je Google Analytics kunt integreren met WordPress en specifiek met het Divi-thema.

1. Inleiding tot Google Analytics
Google Analytics is een gratis dienst van Google waarmee je gedetailleerde statistieken kunt bekijken over het verkeer op je website. Het biedt inzicht in het aantal bezoekers, de bron van het verkeer, de bezochte pagina’s, de gemiddelde tijd op de site en nog veel meer. Deze informatie is van onschatbare waarde voor webmasters en marketeers, omdat het hen helpt om hun website te optimaliseren en hun marketinginspanningen te verbeteren.

2. De voordelen van het gebruik van Google Analytics met WordPress
Het integreren van Google Analytics met WordPress biedt verschillende voordelen. Ten eerste heb je toegang tot gedetailleerde statistieken over je website, die je kunt gebruiken om de prestaties van je site te meten en te verbeteren. Ten tweede kun je inzicht krijgen in het gedrag van je bezoekers, zoals de pagina’s die ze bezoeken, de tijd die ze op de site doorbrengen en de acties die ze ondernemen. Dit helpt je om beter te begrijpen hoe je bezoekers zich gedragen en hoe je hen kunt betrekken en converteren. Ten derde kun je de effectiviteit van je marketingcampagnes meten door het volgen van de bronnen van je verkeer, zoals zoekmachines, sociale media en verwijzende websites.

3. Het integreren van Google Analytics met WordPress
Om Google Analytics te integreren met WordPress, moet je eerst een Google Analytics-account aanmaken. Ga naar de Google Analytics-website en meld je aan met je Google-account. Volg de instructies om een nieuw account aan te maken en een trackingcode te genereren. Deze code moet worden toegevoegd aan de header van je WordPress-website. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van je WordPress-thema en de beschikbare opties. Een van de eenvoudigste manieren is het gebruik van een Google Analytics-plugin, zoals ‘MonsterInsights’ of ‘Google Analytics Dashboard voor WP’. Deze plugins maken het gemakkelijk om de trackingcode toe te voegen en bieden ook extra functionaliteiten, zoals het instellen van doelen en het volgen van gebeurtenissen.

4. Het integreren van Google Analytics met het Divi-thema
Het Divi-thema is een van de meest populaire WordPress-thema’s, vanwege zijn flexibiliteit en gebruiksgemak. Het biedt een visuele builder waarmee gebruikers hun website kunnen ontwerpen en aanpassen zonder enige codeerkennis. Om Google Analytics met het Divi-thema te integreren, zijn er een paar extra stappen die je moet volgen. Ten eerste moet je de trackingcode van Google Analytics toevoegen aan het Divi-thema. Dit kan worden gedaan via de ‘Theme Options’ in het WordPress-dashboard. Kopieer en plak de trackingcode in het daarvoor bestemde veld en sla de wijzigingen op. Ten tweede biedt Divi ook de mogelijkheid om specifieke pagina’s uit te sluiten van de Google Analytics-tracking. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een bedankpagina hebt na een aankoop, waar je het verkeer niet wilt meetellen. Om dit te doen, ga je naar de paginabewerker van Divi en klik je op het tandwielpictogram naast de ‘Publish’-knop. Selecteer ‘Advanced’ en voer de URL van de pagina in die je wilt uitsluiten van de tracking. Klik op ‘Save’ om de wijzigingen toe te passen.

5. Het gebruik van Google Analytics met Divi voor geavanceerde analyse
Eenmaal geïntegreerd, kun je Google Analytics gebruiken met het Divi-thema voor geavanceerde analyse. Een van de meest waardevolle functies is het instellen van doelen. Met doelen kun je specifieke acties of conversies bijhouden, zoals het invullen van een formulier, het klikken op een knop of het maken van een aankoop. Dit helpt je om de effectiviteit van je website te meten en te optimaliseren. Om doelen in te stellen, ga je naar de Google Analytics-website en navigeer je naar de beheerdersinstellingen van je account. Klik op ‘Doelen’ en vervolgens op ‘Nieuw doel’. Volg de instructies om het doeltype en de details in te stellen. Nadat je het doel hebt ingesteld, kun je de conversiegegevens bekijken in je Google Analytics-rapporten.

6. Het volgen van gebeurtenissen met Google Analytics en Divi
Een andere geavanceerde functie van Google Analytics is het volgen van gebeurtenissen. Gebeurtenissen zijn specifieke acties of interacties die plaatsvinden op je website, zoals het klikken op een link, het afspelen van een video of het downloaden van een bestand. Met het Divi-thema kun je eenvoudig gebeurtenissen toevoegen aan je website, zonder enige codeerkennis. Ga naar de paginabewerker van Divi en voeg een nieuwe module toe. Kies de ‘Button’-module en voeg de gewenste tekst en link toe. Klik vervolgens op het tabblad ‘Advanced’ en voeg een CSS-ID toe, zoals ‘ga-button’. Ga naar je Google Analytics-account en navigeer naar de beheerdersinstellingen. Klik op ‘Doelen’ en vervolgens op ‘Nieuw doel’. Kies ‘Aangepast’ als doeltype en voer de details in. Selecteer ‘Event’ als doelgegevenstype en voer de CSS-ID in van de knop die je hebt toegevoegd. Sla de wijzigingen op en je kunt nu het aantal gebeurtenissen bekijken in je Google Analytics-rapporten.

7. Conclusie
Het integreren van Google Analytics met WordPress en specifiek met het Divi-thema biedt webmasters en marketeers waardevolle inzichten in het gedrag van hun bezoekers en de effectiviteit van hun marketinginspanningen. Door het volgen van gedetailleerde statistieken, het instellen van doelen en het volgen van gebeurtenissen, kunnen gebruikers hun website optimaliseren en hun conversies verbeteren. Met de eenvoudige integratie-opties en gebruiksvriendelijke interfaces van Google Analytics en het Divi-thema, is het gemakkelijk om deze krachtige tools te gebruiken en te profiteren van de vele voordelen die ze bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *