pas WordPress menu aan

wordpress menu aanpassen


Het Aanpassen van het WordPress Menu: Een Uitgebreide Gids

Inleiding

Het menu van een website is een essentieel onderdeel van de gebruikerservaring. Het stelt bezoekers in staat om gemakkelijk door de verschillende pagina’s en secties van een website te navigeren. WordPress, het populaire contentmanagementsysteem, biedt gebruikers de mogelijkheid om het menu volledig aan te passen en te beheren. In dit artikel zullen we bespreken hoe je het WordPress menu kunt aanpassen en optimaliseren om een betere gebruikerservaring te bieden.

1. Het WordPress Menu begrijpen

Voordat we ingaan op het aanpassen van het WordPress menu, is het belangrijk om te begrijpen hoe het menu is gestructureerd. Het WordPress menu is gebaseerd op een hiërarchie van pagina’s, categorieën en aangepaste links. Het bestaat uit hoofdmenu-items en sub-items, die op hun beurt kunnen bestaan uit sub-sub-items. Dit betekent dat je meerdere niveaus van menu-items kunt hebben, afhankelijk van de structuur van je website.

2. Een Nieuw Menu Maken

Om het WordPress menu aan te passen, moet je eerst een nieuw menu maken. Ga naar het WordPress dashboard en klik op “Weergave” en vervolgens op “Menu’s”. Hier kun je een nieuw menu maken door een naam te geven en op de knop “Menu maken” te klikken. Je kunt ook een bestaand menu bewerken door het te selecteren uit de dropdownlijst en op de knop “Selecteren” te klikken.

3. Menu-items toevoegen

Nu je een nieuw menu hebt gemaakt, is het tijd om menu-items toe te voegen. Aan de linkerkant van het menubeheerpaneel vind je verschillende opties om menu-items toe te voegen. Je kunt pagina’s, berichten, aangepaste links en categorieën toevoegen als menu-items. Selecteer de gewenste optie en klik op de knop “Aan menu toevoegen”. Je kunt ook al bestaande menu-items slepen en neerzetten om de volgorde aan te passen.

4. Menu-item Instellingen

Elk menu-item heeft verschillende instellingen die je kunt aanpassen. Bij het toevoegen van een pagina als menu-item kun je bijvoorbeeld de titel van het menu-item wijzigen, de volgorde aanpassen en een specifieke CSS-klasse toewijzen. Je kunt ook sub-items maken door een menu-item naar rechts te slepen, waardoor het een inspringing krijgt. Dit is handig als je een submenu wilt maken.

5. Menu Locaties

WordPress biedt verschillende menu locaties, afhankelijk van het gebruikte thema. Deze locaties zijn meestal vooraf gedefinieerd en je kunt het menu toewijzen aan een specifieke locatie. Ga naar het tabblad “Menu locaties” in het menubeheerpaneel en selecteer de gewenste locatie voor je menu. Klik vervolgens op “Menu opslaan” om de wijzigingen op te slaan.

6. Menu Stijlen en Ontwerpen

Naast het aanpassen van de inhoud en structuur van het menu, kun je ook de stijl en het ontwerp ervan wijzigen. Dit kan worden gedaan met behulp van aangepaste CSS of met behulp van een WordPress-thema dat specifieke menu-stijlen biedt. Als je bekend bent met CSS, kun je de klasse of ID van het menu-item selecteren en de gewenste stijlen toepassen. Als je een thema gebruikt, kun je de menu stijlen vaak aanpassen via het thema-aanpassingsmenu.

7. Geavanceerde Menu-opties

WordPress biedt ook enkele geavanceerde menu-opties, zoals het toevoegen van een beschrijving aan een menu-item, het automatisch toevoegen van nieuwe pagina’s aan het menu en het toevoegen van een zoekvak aan het menu. Je kunt deze opties vinden onder het tabblad “Schermopties” in het menubeheerpaneel. Hier kun je de gewenste opties selecteren en ze toevoegen aan het menu.

Conclusie

Het aanpassen van het WordPress menu is een belangrijk aspect van het creëren van een gebruiksvriendelijke website. Door het menu aan te passen en te optimaliseren, kun je de navigatie van je website verbeteren en de gebruikerservaring van je bezoekers optimaliseren. Met behulp van de bovenstaande stappen kun je gemakkelijk het WordPress menu aanpassen en de gewenste wijzigingen aanbrengen. Dus ga aan de slag en maak je menu nog beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *